Armoede en uitsluiting bestrijden vraagt werk, ook van lokale besturen. Samen met onze doelgroepen verzamelden we concrete voorstellen voor sociaal beleid en bundelden die in prioriteitennota’s op maat van steden en gemeenten. Een onmisbare leidraad voor lokale beleidsmakers om - goed geïnformeerd - te kiezen voor beleid waarin iedereen meetelt.

Met het gemeenschappelijk memorandum 'De 12 werken' willen we ook alle lokale mandatarissen inspireren van gemeenten waarvoor geen lokale prioriteitennota werd gemaakt.

 

Gemeenschappelijk memorandum van 10 partners

Het gemeenschappelijk memorandum wordt gedragen door: Caritas Vlaanderen, Centra voor Algemeen Welzijnswerk (CAW), Decenniumdoelen, Samenlevingsopbouw, Minderhedenforum vzw, Netwerk tegen Armoede, Uit De Marge/CMGJ vzw, Vluchtelingenwerk Vlaanderen vzw, Welzijnszorg vzw, Welzijnsschakels vzw.

cover memorandum 12werken 2018Om de lokale besturen aan te moedigen het voortouw te nemen in de strijd tegen armoede en sociale uitsluiting, schuiven we – de Griekse mythologische held Herakles indachtig – 12 werken naar voor gericht naar gemeenten en OCMW. Deze 12 werken zijn alle even noodzakelijk als uitdagend. Van lokale besturen vragen we dat ze alles in het werk stellen om hun inwoners een leven in menselijke waardigheid te verzekeren en te opereren als zorgende besturen, die hun inwoners niet in de kou laten staan.

>> De 12 werken voor lokale besturen: armoedebestrijding als topprioriteit voor de volgende lokale legislatuur

 

Regionale en lokale prioriteitennota's

Onderstaand lijstje wordt de komende weken systematisch aangevuld.

Boom
>> Memorandum Boom

Halle
>> Recepten voor een gezond en duurzaam armoedebeleid in Halle


Limburg
>> Recepten voor structurele armoedebestrijding vanuit kwetsbare mensen: Limburgse lokale besturen aan zet

>> Prioriteitennota in een notendop


Lokeren
>> Memorandum gemeenteraadsverkiezingen 2018


Mechelen
>> Memorandum Mechelen


Ronse
>> 16 prioriteiten voor Stad en OCMW: armoedebestrijding als topprioriteit


Sint-Niklaas
>> 30 prioriteiten voor Stad en OCMW: armoedebestrijding als topprioriteit

Dit overzicht wordt de komende weken systematisch aangevuld.